Ehliyet sınavını başarıyla geçebilmeniz için en az 70 puan almalısınız. Yani soruların 35 tanesini doğru cevaplamanız gerekmektedir.
Ehliyet sınavında toplamda 50 soru bulunmaktadır. Ehliyet sınavındaki soruların 27`si trafik dersinden, 13`ü ilk yardım bilgisi dersinden, 10 tanesi araç tekniği (motor) dersinden sorulmaktadır.
M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yıl - C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfı sürücü belgeleri ise 5 yıl süreyle geçerli olarak düzenlenmektedir.
Ehliyet sınavında adaylar, en fazla 4 kez girme hakkına sahiptir.
Ehliyet sınavı direksiyon bölümüne her bir sürücü adayının 4 kez girme hakkı bulunmaktadır.
Adayların sorulara verdikleri doğru cevap sayıları tespit edilecek, yanlış cevaplar dikkate alınmayacak, tespit edilen doğru cevap sayıları ile 100 puan üzerinden hesaplama yapılacaktır. 70 ve üzeri puan alan adaylar başarılı sayılacaktır.
Hayır. Ehliyet sınavında yanlış cevapladığınız sorular net sayınızı etkilememektedir.
Ankara Eğitim Teknolojileri Genel Müdürlüğü'nün belirlediği okullarda yazılı sınav, direksiyon sınavı ise, Milli Eğitim Müdürlüğünün ve Trafik Şube Müdürlüğünün belirlediği güzergâhta yapılır.
Devlet Hastaneleri ve sürücü olur raporu vermeye yetkili özel hastanelerden alınabilir. (kursumuzdan size yakın kuruluşlar için destek alabilirsiniz)
Stajyer ehliyet 2 yıl süre ile geçerli olacak kanunda belirtilen yasaklamalar çiğnenmediği takdirde 2 yıl dolduktan sonra Trafik tescile müracaat edip hiç bir ücret (stajyer ehliyet alınırken ödeme yapılacak ) ödemeden normal ehliyete çevrilecek bir ehliyet.
Sertifikalar alındığı tarihten itibaren 2 yıl geçerlidir. Sağlık raporu alındığı tarihten itibaren 1 yıl geçerlidir. Süresi dolduğu takdirde yeniden sağlık raporu alınıp eskisi atılmadan dosyaya ilave edilir.
İlkokul mezunu olanlar için süre kısıtlaması yok istedikleri zaman alabilirler.
Evet. Sürücü belgesinin yenilenmesi sırasında sürücü olur sağlık raporu alınması zorunludur.
Bunun yanında yurt dışında yaşayanlar eski ehliyetlerini yeni nesil ehliyetlerle yurt dışında değiştiremiyor. Bu işlem için Türkiye'ye gelmeli ve ehliyetlerinizi değiştirmek için Türkiye sınırları içerisindeki nüfus müdürlüklerine gerekli evraklarla birlikte başvurmalısınız. Eski yıllarda olduğu gibi yıpranan ehliyetleri ve yeni ehliyetleri konsolosluklardan almak artık mümkün değil.
İlk başlarda herkesin bir hevesle almak istedikleri ehliyetler, sürücüler tarafından direksiyon başına geçilmesinden sonra önemini büyük ölçüde yitirirler. Birçok sürücü ehliyeti sadece aracın direksiyonunun başına geçene kadar vasıta olarak görmesinden dolayı birçok hata ve kusura bağlı olarak trafik cezalarına çarptırılabilmektedirler. Sürücülerin düşmüş oldukları hataların başında yetersiz ehliyetle araç kullanmak gelmektedir. Sürücü belgesi yani ehliyet sahipleri sahip oldukları sürücü belgesi sınıfına göre yetkili oldukları araçları kullanmak zorundadırlar. Hangi sebeple olursa olsun ehliyet sahipleri yetkili olmadıkları araçları kullanmaları durumunda Karayolları Trafik Kanununun 39. maddesine göre idari para cezasına çarptırılırlar. Yetersiz ehliyete rağmen araçların kullanmasına izin veren araç sahiplerine de tescil plakası üzerinden aynı miktarda idari para cezası kesilir.
Yeni nesil çipli ehliyetlerin yurt dışında sağladığı en büyük avantaj, Turing kurumu tarafından dağıtılan uluslararası geçerliliğe sahip ehliyet alma zorunluluğunun kalmaması. 6 ile 12 ay sonunda yurt dışında yaşayanların başvurduğu bu ehliyet türünün ücreti ortalama 450 TL'yi buluyordu. Artık yeni nesil çipli ehliyetlerinizi alarak 15 TL karşılığında uluslararası bir ehliyet sahibi olmuş oluyorsunuz. Yeniden uluslararası bir ehliyet başvurusu yapmanıza gerek yok.
1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe giren yeni Ehliyet yasası ile birlikte ehliyetler yurt dışında da geçerli mi sorusu gündeme gelmeye başladı. Pek çok sürücü yurt dışında ehliyetlerimizi kullanabiliyor muyuz ve yurt dışında ehliyetlerimizi nasıl değiştirebiliriz gibi sorular soruyor. Burada dikkatle üzerinde durulması gereken konulardan biri ise eski ehliyetlerin yurt dışında 6 ay süreyle geçerli olduğudur. Eski ehliyetinizle 6 ay boyunca araç kullanabilir ve yurt dışında trafiğe çıkabilirsiniz. 6 ayın sonunda ise Türkiye'ye giriş-çıkış yapmanız gerekiyor. 6 aydan fazla süre yurt dışında kalanlar ise ehliyetlerini bulundukları ülkede değiştirmek zorundalar.
Yeni nesil çipli ehliyetler ise toplam 84 ülkede geçerli. Bu durumda eski ehliyetlerle yeni çipli ehliyetler arasında yurt dışında geçerlilik bakımından bir fark yok. 6 aydan sonra yurt dışında tekrar ehliyet sınavına girmelisiniz. Bu her iki ehliyet türü için de aynı. Bazı karmaşık bilgilerden dolayı eski ehliyetlerin yurt dışında geçerli olmadığı gibi bir algı yaratılsa da durum böyle değil.
Ehliyetsiz araç kullanma cezası olarak genellikle uygulanan yaptırım adli para cezasıdır. Ancak kişinin ehliyetsiz araç kullanırken yakalandığı sırada alkol alıp almadığı, trafikteki tutumu, kazaya karışıp karışmadığı gibi konular da değerlendirme yaparken hesaba katılmalıdır.
2021 yılı itibariyle ehliyetsiz araç kullanma cezası 2698 TL olarak belirlenmiştir. Ancak cezanın peşin ödenmesi halinde %25'lik bir indirim uygulanmaktadır. Ehliyetsiz araç kullanma cezası ile ehliyetsiz bir başkasına araç vermek, ehliyeti tedbiren alınmış veya iptal edilmiş olmasına rağmen araç kullanmak ya da aynı durumdaki bir başka kimseye araç kullandırmak aynı kapsamda değerlendirilmektedir.
Ehliyetsiz araç kullanma cezası ne kadar? Buna karşılık ehliyet sınıfında yer almayan bir araç kullanmak ya da kullandırmak ise temel ehliyetsiz araç kullanma cezasının yarısıyla cezalandırılmaktadır. Benzer şekilde ehliyet sınıfında yer almayan bir araç kullanmak ya da kullandırtmak da temel ehliyetsiz araç kullanma cezasının dörtte biri miktarında bir para cezasına sahiptir.
Ehliyetsiz araç kullanma sicile işler mi sorusuna hem olumlu hem de olumsuz cevap vermek mümkündür. Kişinin aldığı bütün trafik cezaları sürücü kayıtlarında sabittir. Dolayısıyla ehliyetsiz araç kullanma sicile işler mi sorusunun idari açıdan cevabı evettir. Ancak bu, adli sicilinize işleneceği anlamına gelmez. Sonuç olarak ehliyetsiz araç kullanma cezası idari sicilinize işlerken adli sicilinize işlenmez.
Ehliyetsiz araç kullanma cezasına itiraz etmek için 15 günlük bir süre tanınmıştır. Bu nedenle Sulh Ceza Hakimliğine cezanın tebliğinin ardından 15 gün içinde ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz dilekçesi sunulmalıdır. Ancak Sulh Ceza Hakimliğinin itiraz dilekçesini kabul ederek cezayı iptal etmesi için dilekçenin gerek usulen gerekse içerik olarak güçlü olması gerekmektedir. Bu noktada ehliyetsiz araç kullanma cezası itiraz dilekçesi yazarken güvenilir bir hukuk bürosundan destek almak süreci daha hızlı atlatmanıza yardımcı olabilir.
Çipli ehliyet; 2016 yılı itibariyle sürücülerin ülkemizde araç kullanmaları için alabilecekleri ehliyet türüdür. 2022 yılına kadar tüm ehliyetlerin çipli ehliyet ile değiştirilmesi gerekir. Çipli ehliyete sahip kişiler yurt dışında da araç kullanma hakkına sahiptir. Sürücü belgesini yenilemek isteyenlerin il ya da ilçelerinde yer alan Trafik Tescil Müdürlüğüne gerekli belgeler hazırlayarak başvurması gerekir.
Sürücülerin eski ehliyetlerini değiştirmeleri için son tarih 31 Aralık 2022’dir.